4 mai, 2018

Adăugat în Evenimente, Noutăți | Comentariile sunt închise pentru Dezbatere vie despre tineri, comunitate și România

Dezbatere vie despre tineri, comunitate și România

Muzeul Principia a găzduit miercuri, 2 mai, dezbaterea “Tineri, comunitate, România”, organizată de Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale a Tineretului. Zecile de participanți, în marea lor majoritate adolescenți și studenți, dar și reprezentanții ONG-urilor prezente au adus în atenția autorităților preocuparile lor, dar și problemele cu care se confruntă și potențiale soluții la acestea. La eveniment a participat și conducerea Ministerului Tineretului și Sportului, în frunte cu ministrul Ioana Bran și secretarul de stat Remus Munteanu, care s-a arătat hotărâtă să ia măsuri concrete în problema migrării tinerilor în străinătate, o temă intens discutată în dezbatere. Ministrul Ioana Bran a vorbit și despre măsurile pe care MTS le ia pentru susținerea tinerilor, inclusiv prin finanțări la nivel național și local.

Dezbaterea a fost moderată de Fundația Comunitară Alba. S-a discutat despre comunitate și despre eforturile societății civile de a răzbate, despre tinerii isteți, creativi și inventivi pe care îi avem, dar și despre rezultatele îngrijorătoare ale ultimului studiu PISA, despre euro-optimismul românilor și contrastul cu România, țara după Siria din care au migrat în ultimii 10 ani cei mai mulți locuitori (3 milioane), despre orașul în care trăim și care ajunge, din ce în ce mai des, în topurile naționale bune, dar și despre rata șomajului în rândul tinerilor, triplă față de media națională (INS). Vorbitorii din rândul tinerilor au accentuat diferența dintre generația de acum și cea anterioară, provocată de revoluția tehnologică, despre necesitatea ca oportunitățile de orice fel să fie mai bine și din timp promovate, despre schimbări top-down și bottom-up, despre orientarea în carieră, părinți, profesori și modele în societate, dar și despre voluntariat.

“Ne-am dorit o dezbatere la care participanții să dea voce gândurilor și ideilor privind, pe de o parte, asumarea unor roluri de către tineri la nivel local și național, iar pe de altă parte, misiunea pe care decidenții locali și naționali o au în ceea ce privește realizarea unor strategii eficace pentru construirea unui viitor pentru tineri și pentru noi toți așa cum ni-l dorim” – Gheorghe Berghian, directorul Casei de Cultură a Studenților Alba Iulia.

La eveniment au participat reprezentanții Direcției Județene pentru Sport și Tineret Alba, Clubului Sportiv „Unirea” Alba Iulia, Inspectoratului Școlar Judeţean Alba, Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba, Consiliul Județean Alba, Universității “1 Decembrie 1918”, cei ai Caselor de Cultură ale Studenților din Cluj, Sibiu și Timișoara, dar și organizații active în plan local precum Forum Apulum, Consiliul Județean al Elevilor, Liga Studenților din UAB, Asociația SM Speromax Alba și, bineînțeles, Fundația Comunitară Alba.